Bildet er kun ment som illustrasjon, kabling og oppsett er kun for å vise komponenter som kan høre til i et solcelleanlegg.  

 

Slik velger du riktig solcelleanlegg til din strømløse hytte

 

Usikker på hva slags solcelleanlegg du trenger på hytta?
- her får du noen nyttige tips og kanskje svar på akkurat det du lurer på.

 

Hvordan bruker du hytta?

Det har stor betydning for type solcelleanlegg om det er sommerhytte eller hytte på fjellet. Bruker du hytta kun i sommerhalvåret kan du klare deg med en litt mindre batteribank og heller flere solcellepaneler. Bruker du hytta hele året vil det være hensiktsmessig å ha god lagringskapasitet (batteribank) da solcellepanelene er dekket med snø og/eller har lite solinnstråling i vinterhalvåret. 

Hvor lenge du er på hytta av gangen vil også være viktig å tenke på for å beregne riktig batteribank som holder i de dagene du er der. Du kan være på hytta i 3 dager i regn (som betyr ingen lading fra solcellene) og da er det fint om batteribanken er dimensjonert for dette.

 

Solcellepanel på tak eller vegg?

Bruker du hytta om vinteren vil vår anbefaling være å ha solcellepanel på vegg. I denne perioden står solen lavt og du vil utnytte solinnstrålingen bedre enn om du hadde hatt de på tak, hvor de også vil være dekket av snø i store deler av vinteren.

 

12V eller 230V? 

Mange strømløse hytter har allerede et 12V strømanlegg installert og det er ofte ønskelig å oppgradere og øke kapasiteten til dagens behov. Hva ønsker du å bruke strøm til? Er det kun belysning og lading av mobiltelefon så vil du mest sannsynlig klare deg fint med 12V anlegg. Ønsker du derimot å ha det mer som hjemme, med vanlige stikkontakter og vanlige strømprodukter som kaffetrakter, støvsuger o.l. så vil det være hensiktsmessig å gå for en såkalt kraftpakke som gir 230V. -Dette krever en noe større installasjon enn et 12V anlegg, men du vil til gjengjeld få en enklere hytteopplevelse. 

 

Ønsket strømforbruk?

Dette er et viktig spørsmål å stille seg. Her er det bedre å ta i litt enn å være nøktern og angre i etterkant. Beregn alle komponentene som bruker strøm og summer opp dagsbehov.

 

Eksempel:
Du har 6 lyspunkter som står på 4 timer om kvelden, hver av disse lyspunktene har led pære på 5W. Da blir regnestykket for dagsforbruk slik: 

 

6 (Lyspunkter) * 5W (Pr. lyspunkt) = 30W (Totalt forbruk pr time)

30W*4t = 120Wh pr.døgn

 

 

Hvor stor batteribank trenger jeg?

Det er viktig å beregne ditt forbruk som vist i forrige avsnitt. Husk å ta i litt ekstra.

En tommelfingerregel vi bruker for å prosjektere riktig størrelse på batteribank er; Du skal klare deg en langhelg (3 dager) med ditt beregnet daglige strømforbruk uten lading fra sol/aggregat.   

Utregning av batteriets kapasitet:
Størrelse på batteribank (V)*(Ampere timer batteriet(Ah)*% kapasitet)= Wh
Eksempel: 12V*(290Ah*50%) = 1740Wh

 

Trenger jeg aggregat?

Ja, er det korte svaret på det. 

Dette avhenger selvfølgelig hvordan du bruker hytta, hvor stort forbruk du har og størrelsen på solcelleanlegget. 

Har du hytte som du benytter vinterstid så vil du uansett være avhengig av å lade batteriene med aggregat. 

Er det en sommerhytte så vil du klare deg lengre med solcelleanlegget, men skal du være på hytta i 1 uke og det er overskyet så er det veldig fint å ha tilgang på aggregat slik at du får ladet opp batteriene når sol-ladingen ikke strekker til.  

 

Har du plass til solcelleanlegg på hytta?

Ta mål der du ønsker å ha solcellepanelene, om det er på tak eller vegg. Se til at den tiltenkte plassen ikke har skygge fra trær, fjell, pipe o.l. 

Har du plass til batterier, laderegulator og inverter? - batterier tar mye gulvplass og bør stå like ved laderegulatoren for å minimere kabellengde (Bør ikke være mer enn 1,5m). Her er det fint å ha et egnet rom til anlegget. Noen elektriske komponenter avgir lyd og kan være greit å ikke ha det på en plass i hytta hvor det er sjenerende. 

 

Noen tips til slutt

Når du har et solcelleanlegg uten tilknytning til nett så må du tenke litt annerledes på strømforbruk enn hjemme. Vær sparsom på elektriske komponenter, skru av når du ikke er der. Velg energigjerrige produkter.

Sett deg inn i hvordan solcelleanlegget fungerer!